Hormonspiral

Hormonspiral er i vinden som aldri før, og det er ikke så rart!

Det er et langtidsvirkende og svært sikkert prevensjonsmiddel, som passer kvinner i alle aldersgrupper. De har lokal effekt i livmor, og slipper lite hormoner ut i resten av kroppen. Blant alle hormonelle prevensjonsmidler vi har, er det ingen som gir så lite hormoner som hormonspiralene. Svært få opplever bivirkninger som gjør at de vil ta den ut igjen.

I gamle dager sa man at bare kvinner som hadde fått barn kunne få spiral. Den myten kan vi avlive med en gang! Dagens hormonpiral har forskjellig størrelse og forskjellig hormonmengde, og er tilpasset alle kvinner fra de er seksuelt aktive

Jenter under 22 år får i hormonspiral subsidiert og betaler kun en liten del av ordinærprisen. Er du 19 år eller yngre er den gratis! Hvis du vil at vi skal sette den inn hos oss kan du få en e-resept på forhånd slik at du kan hente ut spiralen på apoteket selv, og spare en masse penger. Her kan du lese mer om priser og statens bidragsordning.

Hvor stor er spiralen?

Selve spiralen er ikke større enn 3 cm. Den er lagd i myk plast og ser ut som en T. Den har 2 vinger for å holde den på plass. I selve stammen sitter gummien som inneholder  hormonet Levonorgestrel,- et gestagen. I enden henger en tynn tråd som vi bruker til å trekke den ut med.

Det finnes 4 typer: Mirena, Kyleena, Jaydess og Levosert. Kyleena er den minste og passer svært godt i en liten livmor, som ikke har fått barn. Voksne kvinner og mødre bruker stort sett Mirena eller Levosert. Helsedirektoratet anbefaler langtidsvirkende prevensjon uten østrogener.

Er det vondt å sette inn?

De fleste av våre pasienter er overrasket over hvor fort og greit det går. Ubehaget minner mest om menstruasjonssmerter, og de forsvinner ganske fort igjen. Noen ganger kan de vare i noen dager, men som regel er det over etter et par timer.

Det tar ca 2 minutter å sette inn spiralen, og etterpå kontrollerer vi med ultralyd at den sitter perfekt på plass.

Vi anbefaler at man tar 2 Paracett eller 2 Ibux en time på forhånd. Ved behov så setter vi litt lokalbedøvelse. Det kjennes ut som 2 små myggstikk, og er fort gjort.

Hva med bivirkninger?

Spiralene er helt østrogenfrie, og dermed slipper brukerne en del av bivirkningene som er knyttet til østrogen. Hormonet levonorgestrel er ikke farlig og gir ingen økt blodpropp-risiko. I tillegg er effekten veldig lokal, og det er lite av hormonet som kommer ut i resten av kroppen. Likevel kan man oppleve bivirkninger, men disse går som regel over i løpet av de første 3 mnd. De vanligste er litt menslignende smerter, hudforandringer, hodepine, ømme bryst og lett vektoppgang, som skyldes mer væske i kroppen. Det største irritasjonsmomentet er likevel små vedvarende blødninger den første tiden.

Vær tålmodig i starten og du får etterhvert en premie i form av veldig små menstruasjoner.

Til forskjell fra de fleste prevensjonsmidlene så inneholder hormonspiral et hormon som får slimhinnen inne i livmoren til å krympe. Det fører etterhvert til veldig små menstruasjoner,- en positiv bivirkning de fleste setter stor pris på. Denne krympe-prosessen er ikke gjort over natten. Det tar litt tid, og for noen opp til 4-6 mnd. I denne perioden så merker man at mens blir mindre og mindre.

Nær 70 % av de som har brukt Mirena i 6-12 mnd har nesten ingen blødninger.

Ønsker du en hormonspiral eller trenger mer informasjon? Ta kontakt med oss. Vi har alle spiraltypene på lager.