Fakta om kjønnsvorter og HPV

Kjønnsvorter skyldes kondylomvirus «humant papillom virus» HPV, som overføres ved seksuell kontakt med en person som er bærer av viruset. Kondylomer er vorter på kjønnsorganene og i endetarmsområdet. Du trenger ikke å ha samleie for å bli smittet med HPV, fordi overføringen skjer ved direkte intim kontakt mellom hud eller slimhinner og virus. Flere seksualpartnere og ubeskyttet sex øker risikoen for å bli smittet. Noen får viruset ved sin seksuelle debut. Kjønnsvorter er meget smittsomt, og 70 % av partnere til personer med kjønnsvorter har dette selv.

Det kan ta alt fra en måned til flere år før man får kondylomer. I de fleste tilfeller får man ingen symptomer. Det betyr at man kan være smittet, og overføre viruset til andre, uten å vite det selv. Kondylomer er synlige vorter på kjønnsorganer og i endetarmsområdet. De kan også forekomme inni skjeden. Synlige vorter er vanligst hos de mellom 20 og 25 år. Vortene kan være fra millimeter til centimeter store som er enkeltvis eller flere som er samlet. De kan være blomkålslignende eller spisse vorter, glatte, runde og opphøyde vorter eller flate vorter. Vortene er ufarlige men kan være plagsom og sjenerende.

Kjønnsvorter og HPV

Ikke vent med å spørre legen din om råd.

Hvis du tror du har kondylomer bør du oppsøke lege!

Diagnosen kondylom kan bare bekreftes hvis kondylomene er synlige. Rutinemessig testing er ikke vanlig. Du kan kun smittes en gang av samme type virus, men det samme viruset kan gi flere utbrudd med kondylomer inn til kroppen har danne immunforsvar mot viruset. Hvis viruset gir utbrudd med kondylomer, forsvinner vortene som regel av seg selv etter måneder eller år ved hjelp av kroppens eget immunforsvar.

Hvis kondylomene gir deg plager eller er til sjenanse kan de behandles lokalt med ulike midler. Behandlingen tar sikte på å fjerne kondylomene.

Les mer om kjønnsvorter kondylomer

Bestill time eller se våre priser